Трансформації віртуального простору та парадигми впливу мас-медійних дискурсів - Зернецька, О.; Зернецький, П. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
Cтаття присвячена одній з найактуальніших проблем сучасної теорії комунікації – визначенню процесів формування віртуального простору та (вперше) розгляду запропонованої авторами ієрархічної моделі стратегій його трансформації. Виокремлюються такі рівні організації віртуального простору: цивілізаційний, культурний, релігійний, політичний, мотиваційний, когнітивний та вузькоіндивідуальний. Аналізуються приклади стратегій трансформацій віртуального простору, орієнтованих на вплив на вказані рівні його організації.