Демократи, соціалісти й „третя сила” у боротьбі за владу (1991 – 1994 рр.) - Кармазіна, М. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
1991 рік став роком досягнення українцями стратегічного орієнтира, певним чином означеного ще в першій половині позаминулого, ХІХ століття, – політичної незалежності. Сьогодні, оглядаючись на початок дев’яностих, можна твердити, що розбудова самостійної держави розпочалася без глибоко продуманих, обгрунтованих і чітко проголошених елітою нових стратегічних орієнтирів.