Болдиногірські монастирі Чернігова - Руденок, В.; Новик, Т. (Сiверянський лiтопис, 2015)
У статті розгядається ряд наземних та підземних культових споруд Чернігова
давньоруського і новітнього часу, що розташовані в історичній місцевості, яка відома
з ХІ ст. під назвою Болдині гори. Археологічні дослідження цих пам’яток свідчать про
те, що на цій території існував комплекс монастирів, найбільш ранні з яких виникли
ще за часів Київської Русі. Надалі Болдині гори залишались духовним та культурним центром Чернігова. В статье рассмативается ряд наземных и подземных культовых сооружений
Чернигова древнерусского и нового времени, которые расположены в исторической
местности, известной с ХІ века под названием «Болдины горы». Археологические
исследования этих памятников свидетельствуют о том, что на этой территории
существовал комплекс монастырей, наиболее ранние из которых возникли еще в эпоху
Киевской Руси. В последующее время Болдины горы оставались духовным и культурным центром Чернигова. The article deals with the number of above-ground and underground religious structures
situated on the territory known sinse XI century as Boldin Hills. Archeological excavations
find out that the complex of monasteres was situated here. The ealies monastery belongs to the
Rievan Rus period. Later Bildin Hills remained the spiritucal and cultural centre of Chernihiv.