Ременные распределители эпохи средневековья - Приймак, В.В. (Археологія і давня історія України, 2011)
Статья посвящена ременным распределителям эпохи средневековья. Появление этих изделий в Северном Причерноморье связывается
с венграми. В дальнейшем изучении нуждается
происхождение ременных распределителей из
древнерусских комплексов Х–ХІ вв. У статті узагальнені дані про розподільники
ременів періоду раннього і розвинутого середньовіччя. З лісостепом пов’язуються розподільники 1-4-го типів. Новгородські розподільники
відрізняються своєрідними рисами.
Вірогідно, ці вироби принесли до Східної
Європи угри. Подібні предмети відомі у давньоруських комплексах Х–ХІ ст. Варто продовжити
пошуки посередників в середовищі кочівників
Північного Причорномор’я і населення Волзької Булгарії, через яких округлі розподільники
ременів отримали розповсюдження у Східній
Європі, зокрема, на Півдні Русі. This article generalizes information about belt
distributors in the Middle Ages. The 1-4 distributor
types are related to the forest-steppe zone.
Novgorod belt distributors are different, having
some peculiarities.
It is possible that the items were brought to
Eastern Europe with Hungarians. Similar items
are found in the Old-Russ complexes of the tenth
and eleventh centuries. But the search for the mediators,
among the nomads of the Northern side
area of the Black Sea and people of the Volga Bulgaria,
through whom the rounded belt distributors
got their spread in throughout the Eastern
Europe, should be prolonged.