Неолитические материалы поселения Бузьки в лесостепном Поднепровье - Котова, Н.С. (Археологія і давня історія України, 2012)
Статья посвящена публикации неолитических
материалов многослойного поселения Бузьки в Черкасском Поднепровье, развитию традиций местного
населения в VI—V тыс. до н. э. Багатошарове поселення на лівому березі Дніпра
поблизу с. Бузьки Чорнобаївського району Черкаської
області досліждувалося Д.Я. Телєгіним у 1957—1958 рр.
Нині селище затоплене водами Кременчуцького водосховища. Матеріали досліджень є важливими для характеристики неоліту лісостепу Придніпров’я. Однак
до теперішнього часу колекція поселення не була повністю опублікована. Метою даної статті є аналіз стратиграфії та повна публікація археологічних матеріалів
з енеолітичного та пізньонеолітичного шарів.
Перший шар включає матеріали епохи бронзи і яму
раннього залізного віку (0—20 см). Другий шар з матеріалами трипільської культури (періоди BI і BI—II),
а також культури ямково-гребінцевої керамикі було
простежено у верхньому горизонті чорного супіску
(20—40 см). Дві гіпотетично трипільскі могили також
пов’язані з цим шаром, який можна датувати приблизно
4350—4100 рр. до н. е. Третій шар демонструє матеріали другого періоду черкаського варіанту києво-черкаської культури (4600—4400 рр. до н. е.), які були виявлені
в середніх та нижніх прошарках чорного супіску.
Нижній шар з матеріалами періоду 1б черкаського
варіанту києво-черкаської культури знайдено у верхньому горизонті жовто-коричневого піску на глибині
близько 40—80 см. The multylayer site Buzki was excavated by D.Y. Telegin
in 1957—1958 on the left bank of the Dnieper river.
It was located near Buzki village of Chornobay region of
Cherkassy oblast. That settlement has been flooded by
Kremenchug reservoir storage. Its materials are the most
important for the characteristic of the Neolithic of foreststeppe
Dnieper region. However before present the collection
of this site have not been completely published. The
aim of this article is the analyses of stratigraphy and full
publication of archaeological materials of the Eneolithic
and Late Neolithic layers.
The upper layer in the modern soil (0—20 cm) included
materials of Bronze Age and pit of Early Iron Age. The
second layer was traced in the upper part of black sandy
loam (20—40 cm) and presented materials of the Tripolie
culture (periods BI and BI—II) and Pit-Comb Ceramic
culture. Two hypothetical Tripolian graves were found out
at the site too. The second layer can be dated about 4350—
4100 BC. The third layer demonstrates materials of the
second period of the Cherkassy variant of the Kiev-Cherkassy
culture (4600—4400 BC), which were discovered in
the middle and low parts of the black sandy loam.
The lowest layer with materials of the period 1b of the
Cherkassy variant of the Kiev-Cherkassy culture occurred
the upper part of yellow-brown sand on the depth about
40—60 cm or 60—80 cm.