Металлические изделия из курганов комаровской культуры могильника Буковна - Лысенко, С.Д.; Макарович, П.; Лысенко, С.С.; Гошко, Т.Ю. (Археологія і давня історія України, 2012)
Статья посвящена публикации металлических изделий тшинецкого культурного круга из курганов могильника Буковна Тлумачского района Ивано-Франковской области, исследованных в 2010 г. У 2010 р. спільною україно-польською експедицією були поновлені розкопки курганного могильника
Буківна у Тлумачському р-ні Івано-Франківської обл.
Досліджені 2 кургана комарівської культури тшинецького культурного кола. З кургана 1 походить бронзова
шпилька із пластинчастою підромбічною голівкою. У
кургані 2 знайдена верхня частина шпильки із приплюснуто-біконічною голівкою, відлита по восковій
моделі. Спектральний аналіз продуктів коррозії показав, що метал був олов’янистою бронзою. До складу
бронзи також входили в значній кількості арсен, срібло та цинк. На підставі археологічних паралелей та радіовуглецевих дат кургани можуть бути попередньо датовані в межах другої чверті 2 тис. до н. е. In 2010 the excavations Ukrainian-Poland expedition
of barrow burial ground of Bukovna in Tlumach district
of Ivano-Frankovsk region were renewed. 2 barrows of
Komarov culture of Tshinets cultural circle were investigated.
The bronze pin with a lamellar rhombic pinhead is
descended from the first barrow. An upper part of the pin
with a flattened biconic pinhead cast of wax model was
found spectral analysis of products of corrosion showed
the metal was tin bronze. There was also arsen, silver and
zink in considerabl quantity in structure of bronze. On
the base of archeological parallels and radiocarbonaceons
dates barrows can beforehand be dated in the limits of the
second quarter 2000 B.C.