Погребение амазонки в долине реки Молочной - Фиалко, Е.Е. (Археологія і давня історія України, 2012)
Представлены материалы одного из погребальных
комплексов скифской амазонки курганного могильника Аккермень I. У могильнику Аккермень I, поблизу с. Ново-Пилипівка Мелітопольського р-ну Запорізької обл., впродовж 1951—1952 рр. було досліджено 19 курганів, де
відкрито чотири скіфських могили. У трьох з них були
поховані скіфські вояки, однією з яких була амазонка. У могилі жінки, поряд із типово жіночим інвентарем, знайдено зброю, портупейний ремінь та нагайку. Знахідка дерев’яної нагайки є унікальною не лише для
поховань амазонок, але й для чоловічих поховань Північного Причорномор’я. Комплекс датується в межах
першої половини IV ст. до н. е. Ряд обставин свідчить,
що статус цієї жінки зі зброєю був вищій за статус інших скіфських вояків, похованих у цьому могильнику. There were 19 mounds investigated in the cemetery
Akkermen I, near the village Novo-Filippovka Melitopol
district of Zaporozhye region during the 1951—1952 years.
Four Scythian graves have been excavated in this cemetery.
Scythian warriors were buried in three of these
graves. And one of warriors was Amazon. Beside the typically
female inventory, the weapons, shoulder-belt and
whip were founded in the tomb of a woman. Finding of
wooden whip is unique not only for the burial of Amazons,
but also for the men’s graves of the Northern Black Sea
coast. This complex is dated within the first half of the IV
BC. Some of the circumstances indicate that the status
of the armed women was higher than the other Scythian
warriors, buried in this cemetery.