Керамика VI—V вв. до н. э. из раскопок римского претория в Ольвии - Буйских, А.В. (Археологія і давня історія України, 2012)
Статья посвящена вводу в научный оборот материалов VI—V вв. до н. э., полученных из раскопок участка Л (территория римского гарнизона) в Ольвии под руководством Р.И. Ветштейн. Стаття присвячена залученню до наукового обігу матеріалів VI—V ст. до н. е., що походять з розкопок на території римської цитаделі в Ольвії під керівництвом Р.І. Ветштейн у 1960-х — на початку 1970-х рр. (ділянка Л). Виділено рідкісні типи тарних амфор, серед яких — ранні варіанти амфор о. Хіос з білим облицю- ванням першої половини VI ст. до н. е., а також Коринфа рубежу VI—V ст. до н. е. Столова кераміка представлена численними закритими і відкритими формами, серед яких визначено продукцію північноіонійських майстерень, типову для керамічного комплексу Ольвії першої половини VI ст. до н. е. Значна колекція столового сіролощеного посуду та форм спеціального призначення, включно із мініатюрними посудинами. Ця кераміка відповідає сучасним уявленням про розвиток місцевого керамічного виробництва в Ольвії від кінця VI ст. до н. е. і спостереженням над динамікою розвитку різноманітних керамічних форм. Цікаве сполучення червоно- та сіролощених рибних блюд — знахідки цих посудин на ділянці Л у синхронних заповненнях дають змогу дійти висновку про синхронний початок їх місцевого виробництва в Ольвії. Доповнюють керамічну колекцію світильники — привізні іонійські та місцеві сіролощені, характерних для кінця VI — початку V ст. до н. е. типів. Загалом, ранні матеріали з розкопок на ділянці Л в Ольвії збільшують колекцію довізної східногрецької кераміки першої половини VI ст. до н. е. і підтверджують думку про існування пам’ятки і активне освоєння її території в цей час. The article is devoted to the presentation to the scientific circulation of the 6th and the 5th c. BC materials from the excavations on the territory of the Roman Cytadel in Olbia leaded by R.I. Vetshtein in 1967—1971 (area L). Rare transport amphorae types are distinguished, among which are the early types of amphorae from Chios with white slip of the first half of the 6th c. BC, as well as from Corinth of the edge of the 6th and the 5th c. BC. Tableware is represented by numerous closed and open forms, among which the production of the Late Ionian workshops is distinguished. Significant is a series of grey clay tableware and forms of special purpose, including miniature vessels. This pottery corresponds to the modern knowledge about the local ceramics production development in Olbia since the end of the 6th c. BC and to the observations on the development dynamics of various ceramic forms. Combination of the red polished and grey polished fish dished is of an interest: finds of these vessels at the area L allow the author to come to the conclusion about the synchronous beginning of their local production in Olbia. Ceramic collection is supplemented by the lamps of types common for the end of the 6th c. and the beginning of the 5th c. BC. As a whole, the early materials from the excavations at the area L in Olbia confirm the conception that the site existed and its territory was actively settled in the first half of the 6th c. BC.