А. В. Бураков – исследователь Причерноморских древностей Украины - Буйских, С.Б. (Археологія і давня історія України, 2012)
Статья посвящена жизненному и творческому пути А.В. Буракова (1919—2001) — известного
отечественного ученого-археолога, начинавшего
свою научную деятельность с раскопок памятников эпохи бронзы и раннесредневекового времени.
Впоследствии он стал видным исследователем-антиковедом, раскопки и разведки которого составили целую эпоху в истории исследования сельской округи Ольвийского государства. У статті подано аналітичний науковий нарис
життєвого та творчого шляху відомого вченого-археолога А.В. Буракова (1919—2001). Свого часу
майбутній вчений починав дослідження з розкопок
пам’яток епохи бронзи та ранньосередньовічного часу, а згодом став визначним антикознавцем,
розкопки та розвідки якого склали справжню епоху в дослідженні хори Ольвійського поліса. Багато сил та енергії він приклав до розвитку наукової
та науково-просвітницької діяльності заповідника
«Ольвія», з яким його життя було пов’язане майже півстоліття. The article presents an analytical essay about life
and work of A. Burakov (1919—2001) the well-known
archaeologist. At the time, future scientist, started
with studying the Bronze Age sites and hereafter was
involved in mediaeval researches. Later he became a
prominent in antiquity. His excavations and researches
represent the whole era in Olbia study. He put a
lot of energy to develop scientific and educational activities
of the reserve «Olbia» and became related for
almost half a century.