Деревне вугілля як сировинний продукт Давньої Русі - Коба, О.О. (Археологія і давня історія України, 2013)
Деревне вугілля було основним паливом у металургії періоду Давньої Русі. Дана стаття — спроба
систематизації набутих знань минулих років, стосовно способів випалу деревного вугілля, введення у
обіг нових гіпотез стосовно порід дерева, що могли
використовуватись, а також проведення реконструкції для з’ясування технологічних аспектів випалу і подальшого використання деревного вугілля у горнах. Древесный уголь был основным горючим в
металлургии периода Древней Руси. Данная статья — попытка систематизации полученных знаний прошлых лет касаемо способов выжигания древесного угля; введения в оборот новых гипотез
относительно пород, которые могли использовать, а также реконструкция для выяснения технологических аспектов выжигания и дальнейшего использования древесного угля в горнах. Charcoal was the main fuel in metallurgy of
Ancient Rus. This article is the attempt of systematization
of knowledge about the ways of charcoal burning-
off; intoduction of the new hypothesizes about rock,
which could have been used. The reconstructions of
technological aspects of charcoal burning-off and further
using this material for furnaces are examined.