Відтворення конструктивних особливостей давньоруських керамічних тиглів - Крижановський, В.О. (Археологія і давня історія України, 2013)
Одним з ключових елементів визначення таких
виробничих комплексів, як ливарні майстерні, є залиши керамічних тиглів. Їх вивчення дає уявлення
про технологію та масштаби виробництва як чорного, так і кольорового металу. Стаття присвячена відтворенню конструктивних особливостей тиглів з розкопок у м. Києві. Статья посвящена воспроизведению конструктивных особенностей керамических тиглей, найденных при раскопках остатков бронзолитейной мастерской. В заполнении двух объектов найдено более 300 фрагментов керамических тиглей, с помощью которых происходила выплавка медных и бронзовых слитков. The article is devoted to reproduction
of the designing philosophy of ceramic
crucibles discovered during archaeological excavations
of remains of bronze founding workshops. More than
300 fragments of ceramic crucibles were discovered
in the filling of the two constructions. This fragments
were used to founding copper and bronze ingots.