Сяреднявечныя вырабы з гравіравальным орнаментам на тэрыторыі Беларускага Панямоння - Кізюкевич, Н.А. (Археологія і давня історія України, 2013)
Гравіроўка — адзін са старажытных спосабаў мастацкай апрацоўкі метала, у выніку якога малюнак
выконваецца з дапамогай інструментаў з востра заточаным працоўным краем. Дадзеныя інструменты
называюцца штыхелямі ці разцамі. Аб выкарыстанні дадзенай тэхнікі ў перыяд сярэднявечча сведчаць
сляды на гатовых вырабах, а таксама пісьмовыя крыніцы, якія даюць апісанне інструментаў. Гравировка — один из древних способов художественной обработки металла, результатом которой
является выполнение рисунка при помощи инструмента с остро заточенным рабочим краем. Данные
инструменты называются штихелями или резцами.
Об использовании данной техники в период средневековья свидетельствуют следы на готовых изделиях, а также письменные источники, которые приводят описание инструментов. Engraving is one of the oldest ways of metal decoration.
The result may be a picture made with sharpened
edge tool. These tools are called graver or incisors. The
use of this technique in the medieval time is known by
marks on the finished product, and from written documents,
which describe such tools.