Раннє залізо у Північному Причорномор’ї: технологія і традиція - Кравченко, Е.А.; Гошко, Т.Ю. (Археологія і давня історія України, 2013)
У статті на основі аналізу наявного археологічного матеріалу окреслено коло проблем, пов’язаних
із початком металургії заліза у Північному
Причорномор’ї. Застосовується декілька різних методичних підходів, включаючи непрямі докази, що
можуть долучатися до висновків із технологічних схем і лабораторних аналізів. В статье на основе анализа имеющегося археологического материала очерчен круг проблем, связанных с началом металлургии железа в Северном
Причерноморье. Используется несколько методических подходов, в том числе косвенные доказательства, которые могут свидетельствовать в пользу тех или иных выводов из технологических схем и лабораторных анализов. The article deals with the problem concerned with
the beginning of iron metallurgy on the territories in
the North Coast of Black Sea. The presented analisys
is based on available archaeological materials. The
different methodic approaches are used in analyses,
which permit us to make conclusions of reconstruction
of ancient technological scheme on the basis of
laboratory analyses.