Абмагчымасці стварэння на тэрыторыі Беларусі археалагічных музеяў пад адкрытым небам - Лакіза, В.Л. (Археологія і давня історія України, 2013)
Ідэя стварэння на тэрыторыі Беларусі археалагічных музеяў пад адкрытым небам — даволі новая з’ява
для археалагічнай навукі і музейнай справы краіны.
На жаль, да гэтага часу на Беларусі, пакуль што, не
створана ні аднаго такога музея. С ёння на Беларусі
існуе некалькі ўнікальных археалагічных комплексаў,
якія могуць выкарыстоўвацца для стварэння архелагічных музеяў пад адкрытым небам.
На базе разнастайнай гісторыка-культурнай
(археалагічнай) спадчыны, якая захавалася на тэрыторыі Аўгустоўскага канала, можна распрацаваць канцэпцыю, стварыць і спрыяць пачатку працы «Археалагічнага музея пад адкрытым небам» — як асноўнай навукова-практычнай і турыстычнай «пляцоўкі» Гродзенскага рэгіёну. Ідея створення на території Білорусі археологічних музеїв під відкритим небом — доволі нове явище
для археологічної науки та музейної справи країни.
На жаль, до цього часу в Білорусі поки що не створено жодного такого музею. На сьогодні в Білорусі
існують декілька унікальних археологічних комплексів які можуть бути використані для створення
археологічних музеїв під відкритим небом.
На базі різноманітної історико-культурної спадщини, яка містицся на території Аугустовського каналу, можна розбудовувати концепцію, створювати та сприяти початку роботи «Археологічного музею під відкритим небом» — як основи науково-практичного та туристичного центру Гродзенського регіону. The idea of creating archaeological open-air museums
in Belarus is a rather new phenomenon for
archaeological science and museums in the country.
Unfortunately, by this time there are no such
kind of museums in Belarus. In Belarus there are
several unique archaeological complexes that can
be used to create archaeological open-air museums.
On the basis of various historical and cultural heritage
of Auhustovsky channel, there is a possibility to
develop a concept of creation an open-air archaeological
museum as the basis of the Hrodzensky region research and tourist center.