Касцяныя рыбацкія кручкы: спроба реконструкцыі - Чарняўскі, М.М. (Археологія і давня історія України, 2013)
Більшість археологічних пам`яток неоліту-бронзи
з території Білорусі утримують в своїх культурних
нашаруваннях лише керамічні та кремінні артефакти. Лише незначна частина пам`яток із специфічними геоморфолоігними властивостями грунтів утримують залишки виробів органічного походження.
В статті розглянуто кістяні вироби — рибальські гачки з поселень Асавець 2 та Асавець 7 та
запропоновано варіант реконструкції способів їх виготовлення із залученням методів експериментальної археології. Большинство археологических памятников эпохи неолита бронзы с территории Беларуси содержат в своих культурных напластованиях только керамические и кременные изделия. Только незначительная часть памятников со специфическими геоморфологическими свойствами почвы содержат остатки изделий из материалов органического
происхождения. В статье рассматриваются костяные изделия —
рыболовные крючки из поселений Асавец 2 и Асавец 7. Также предложен вариант реконструкции
способов их изготовления с привлечением методов экспериментальной археологии. Most archaeological sites from Belarus dated as
the Neolithic and the Bronze Age contain in their
occupation layers just ceramic and flint artifacts.
Only a small part of the sites with the specific geomorphology
hold remnants organic origin products.
The paper considers bone products — fish-hooks from
settlements Asavets 2 and Asavets 7 and a variant
of reconstruction methods for their manufacture, involving
methods of experimental archeology.