Керамічний комплекс середньовічного поселення Ходосівка-Рославське - Гунь, М.О. (Археологія і давня історія України, 2013)
Статтю присвячено функціональному та морфологічному аналізу керамічного комплексу розташованого у південних Київських передмістях
середньовічного селища Ходосівка-Рославське, що
досліджується Північною експедицією Інституту
археології НАН України з 2007 р. З першого року
розкопок поселення отримано наукомісткі матеріали, що свідчать про високий рівень розвитку
матеріальної культури населення означеного соціально-економічного утворення. В ивчення посуду
з пам’ятки дозволяє додатково аргументувати
цей висновок. Це добре простежується при розгляді
асортименту столової, тарної та кухонної кераміки з культурного шару і вивчених об’єктів, специфіки її виготовлення і хронології побутування. Исследования керамического комплекса поселения
древнерусского и монгольско-литовского времени в
урочище Рославское возле с. Ходосовка в южных Киевских пригородах позволяет сделать выводы о высоком
уровне развития данной поселенческой структуры и
благосостояние его населения. Керамика представлена как посудой традиционно присутствовавшей на
сельских поселениях южной Руси, так и яркой коллекцией глазурованных и неглазурованных изделий, характерных для городского быта.
Привлекает внимание значительное количество
кухонной керамики с брызгами и полосами поливы,
что может свидетельствовать о совместном производстве глазурованной и неглазурованной посуды. В то
же время следов гончарного производства на поселении не обнаружено. Research of pottery complex from the settlement in
the natural boundary Roslavs’ke near the village Hodosovka
lets say about the high level of development of
this settlement structure and commonweal of population
on this settlement.Here was investigated as the
traditional pottery for villages of South Rus, as a vivid
collection of glazed and unglazed ceramic pottery, that
was typical for urban way of life
Attracts attention that in complex of this settlement
are many kitchen poterry with glazed stripes. So we
can say about concomitant production of glazed and
unglazed ceramic pottery. But there were not detected
any evidence of pottery production.
Review of technical and morphological characteristic,
ornamental motifs and chronological and typological
analysis lets say about a wide range of dining, cooking,
tare pottery. The princely signs, individual letters on stamps and features of ceramic set shows extraordinary of studied socio-economic organism.