Давньоруське городище «Рай» у селищі Шацьк на Поліссі - Златогорський, О.Є.; Демедюк, С.В. (Археологія і давня історія України, 2013)
У статті на основі нових археологічних джерел
та аналізу літописних даних стверджується локалізація давньоруського міста Рай, згаданого у літописі
під 1255 та 1287 рр., на східній околиці сучасного селища Шацьк Волинської області. В статье на основе новых археологических источников и анализа летописных данных утверждается
локализация древнерусского города Рай, упомянутого в летописи под 1255 и 1287 гг., на восточной
окраине современного поселка Шацк Волынской области. The article considers and analyzes chronical data as
to the localization of the ancient town Raj, mentioned
in the manuscripts chronicles of 1255 and 1287, sn the
eastern surburb of modern Shats’k.