Укріплені поселення середини ХІІІ–XV ст. на Правобережжі Київської землі - Капустін, К.М. (Археологія і давня історія України, 2013)
Спроби класифікувати укріплені поселення за
зовнішніми ознаками здійснювались з середини ХІХ
ст. Як показали дослідження, на території Київської
землі матеріали середини ХІІІ–XV ст. виявлено на
51 городищі. Загалом розвиток фортифікаційних
споруд Київської землі – це закономірний процес,
який мав свою специфіку в силу географічного розташування, політичного та економічного розвитку
конкретного регіону на певному відрізку часу. Попытки классифицировать укрепленные поселения по внешним признакам проводились с середины ХІХ в.
Как показали исследования на территории Киевской земли, материалы середины ХІІІ–XV вв. выявлено на 51 городище.
В целом развитие и эволюция фортификационных сооружений Киевской земли – это закономерные процесс, который имел свою специфику в силу
особенностей географического расположения, политического и экономического развития конкретного
региона на определенном отрезке времени. Attempts to classify the fortified settlements by external
features were made from the mid–ХIX century.
During the reconnaissance and excavations materials
of the XIII–XV centuries were founded on the 51
mounds of the Kiev Land.
In general, the development and evolution of fortifications
of the Kiev land in the XIII–XV century is a
logical process that had its specific because of the geographical
location, political and economic development
of a specific region at a particular period of time.