Християнський цвинтар на Замковій горі в Любечі (за матеріалами звітів Б. О. Рибакова) - Ситий, Ю.М. (Археологія і давня історія України, 2013)
Дослідження Замкової гори в Любечі має довгу багаторічну історію. Загальновідомі цікаві та різноманітні знахідки давньоруського і пізньосередньовічного часу з пам’ятки. Окремо вивчались оборонні споруди Любецького замку. Одні з цікавих і малодосліджених категорій археологічних об’єктів, відкритих під час широкомасштабних розкопок 50–60–хх рр. ХХ ст. – пізньосередньовічні поховання, аналізу яких присвячена дана стаття. Исследования Замковой горы в Любече имеет долгую многолетнюю историю. Общеизвестны интересные и многообразные находки древнерусского и позднесредневекового времени с этого памятника. Отдельно исследовались оборонительные сооружения Любецького замка. Одной из важных и малоисследованных категорий археологических объектов, открытых в ходе широкомасштабных раскопок 50–60–х гг. ХХ в., являются позднесредневековые погребения, анализу которых посвящена данная статья. Studies of Zamkova gora in Liubech have a long history. Researches have revealed interesting and diverse findings of ancient and late medieval times. There was hold research on Ljubech castle defence. One of the most important and unexplored category of archaeological objects are late medieval burials discovered during excavations in 1950–60–ies of XX century. This article deals with the analyze of mentioned burials.