Середньовічний Олевськ за новими археологічними даними - Петраускас, А.В.; Коваль, О.А.; Капустін, К.М.; Хададова, М.В. (Археологія і давня історія України, 2013)
Проблеми генезису середньовічного міста давно
привертають пильну увагу вітчизняних та зарубіжних науковців. Рівень економічного та соціального розвитку суспільства, система заселення, зародження державних структур, внутрішня та
зовнішня торгівля – ось неповний перелік питань,
які сконцентровані навколо зародження та формування середньовічного міста. Дослідження археологічних старожитностей давньоруського Олевська – одного із древлянських градів, може стати перспективним напрямком вивчення даної проблематики. Феномен средневекового города Полесья всегда
привлекал внимание как отечественных так и зарубежных исследователей. Происхождение древлянських градов является важным для понимания вопросов формирования древнерусской государственности. Град Олевск – типичный пример древлянского поселения, которое постепенно превратилось в средневековый город. The phenomenon of medieval city in Polissya have
always drew attention of both native and foreign
researchers. Drevlyan stronghold genesis and it`s
further germination study is the path to understand
and underline problems of ancient Rus state formation.
The Olevsk stronghold is the example of typical
Drevlyanian settlements, which gradually developed into medieval city.