До історії вивчення археологічних старожитностей Олевського району на Житомирщині (ХІХ – перша третина ХХ ст.) - Тарабукін, О.О. (Археологія і давня історія України, 2013)
У статті здійснюється спроба узагальнити дані і висвітлити основні віхи археологічного вивчення території у межах сучасного Олевського району протягом ХІХ – першої третини ХХ століть, систематизувати дані і скласти попередній каталог пам’яток та місцезнаходжень, виявлених упродовж зазначеного періоду, що стане основою для створення археологічної карти досліджуваного регіону. Цель данной публикации – попытка осветить основные вехи археологического изучения территории в границах современного Олевского района на протяжении ХІХ – первой трети ХХ веков, систематизировать данные и составить каталог памятников и местонахождений, выявленных на протяжении указанного времени, что станет основой для создания полноценной археологической карты исследуемого региона. There is a small number of archaeological sites of metallurgical production. They do not represent the whole tecnological process. The urgency of bloomery studying through full-scale simulation based on a relatively small number of archaeological sites of metallurgical production, which do not represent the entire process and only some of its units. One of the most urgent tasks facing experimental study of Ancient Rus and Eastern Slavs metallurgy could be the creation of the acting full-scale bloom iron smelting model.