Пронизки епохи раннього середньовіччя зі слов’янських пам’яток півдня Східної Європи - Володарець-Урбанович, Я.В. (Археологія і давня історія України, 2014)
У статті зібрано та проаналізовано інформацію про пронизки епохи раннього середньовіччя зі
слов’янських пам’яток (поселень та могильників пеньківської, колочинської та празької культур, скарбів
кола Мартинівки). Запропонована типологія цих виробів. Описано територію їх поширення і хронологію. В статье собрано и проанализировано информацию о трубочках-пронизках эпохи раннего средневековья со славянских памятников. Все изделия были
поделены на три класса и шесть типов. Описана территория их распространения и хронология. Выдвинуто предположение, что основное время бытования этих изделий приходится на VII в. В то время, как изделия VIII в. вероятно являются импортными изделиями. Results on tubular beads of early Middle Ages are
reported. All bronzeware have been divided into six
types. The territory and chronology is described. The
tubular beads were part of the traditional structure of
the Slavic women’s decorations in 7th century. In the
8th century, it disappears from the trappings, and not many copies are imported products.