Декор і клейма люльок з Мотриного у зібранні Комсомольського історико-краєзнавчого музею - Кракало, І.В. (Археологія і давня історія України, 2014)
Публікація присвячена введенню до наукового обігу
комплексу глиняних люльок «турецького типу» козацького періоду з с. Мотриного Кобеляцького району
Полтавської області, яка зберігається у фондах Комсомольського історико-краєзнавчого музею. Дається
характеристика основних типів люльок колекції (з овальною чашечкою, дископодібною базою, тюльпаноподібних), таблиці їх параметрів і особливостей орнаментації, клейм виробників(з «арабськими написами», листоподібні…), наводяться паралелі і аналоги, робляться спроби датування матеріалу. Публикация посвящена введению в научный оборот
комплекса глиняных курительных трубок «турецкого
типа» казацкого периода из с. Мотрино Кобелякского
р-на Полтавской обл., которая хранится в фондах Комсомольского историко-краеведческого музея. Дается
характеристика основных типов трубок коллекции (с
овальной чашечкой, дисковидной базой, тюльпановидных), таблицы их параметров и особенностей орнаментации, клейм изготовителей (с «арабскими надписями», листовидные…), приводятся параллели и аналоги, делаются попытки датирования материала. The article enters into scientific circulation clay tobacco
pipe’s complex in «Turkish style» of Cossack times
from v. Motrino Kobelyaky’s district Poltava’s region,
which is keeping in Komsomolsk local history museum.
It’s characterize true to types of pipes from the
collection(ellipsoidal bowl, disk based bowl, lily bowl),
tables of parameters and specific ornaments, maker’s
marks (in Arab characters, leaf stamp…), drew the parallels
and analogy, have a try at dating of material.