Современные тенденции изучения костюма народов европейского Барбарикума периода поздней античности - Гопкало, О.В.; Шультце, Э. (Археологія і давня історія України, 2014)
В статье вкратце охарактеризованы основные направления исследования костюма народов европейского Барбарикума периода поздней античности. Стаття має на меті визначити основні напрямки дослідження костюму народів європейського Барбарікуму
періоду пізньої античності протягом 25 р. після виходу
в світ монографії М. Темпельманн-Мончиньської. Вона
складається з розділу, присвяченого загальним роботам з історії костюма; розділу, де увагу акцентовано на
найбільш значущих знахідках решток костюму різного
часу та зроблених на їх основі достовірних реконструкцій; вміщує розділ, де визначаються основні поняття
та терміни, що їх використовують в палеокостюмології,
а також наводяться деякі теоретичні положення, що є
предметом дискусії; нарешті, останній розділ присвячено аналізу основних робіт з історії костюму в Північній,
Західній, Середній та Східній Європі.
Висновки статті: костюм останнім часом вивчається в межах текстильної археології; за локалізацією решток — як «археологічний» костюм або вбрання; його аксесуари — як окремі категорії знахідок в межах речознавчих студій; самостійне значення мають роботи
з іконографії. Лише ті роботи, в яких залучаються всі можливі види джерел можуть вважатися комплексними. Популяризація досягнень різних наук здійснюється завдяки науково-популярним виданням. The article aim is to identify the main trends of research
of the European Barbaricum peoples costume of
lateantiq period during of 25 years after the publication
of the monograph of M.Tempelmann-Mąchyńska.
It consists of a part on general works on the history of
the costume; part with the most important discoveries
of remains of the costume another epoch and their
reconstructions; part with the basic definitions and
theoretical questions are discuss; finally, the last part
devoted to basic works on the history of the costume of
Northern, Western, Central and Eastern Europe.
Conclusions of article are: the costume studied by
the textile archeology; with according to localization
of costume remains as «archaeological» costume; dress accessories studied as a separate category of finds; iconography works have a self-importance significance. Works which involved all possible sources can be considered a complex works. The popularization of
the achievements of various sciences is carried due to popular-science edition.