Методичний підхід до формалізації завдання побудови моделі переходу командно-розподільчої системи до ринкової економіки - Пивоваров, І.О. (Культура народов Причерноморья, 2001)
Процес перетворення командно-розподільчої системи у ринкову займає досить продовжений відрізок часу. Тривалість цього часового відрізка в певній мірі залежить від використання методів трансформації та привабливого кадрового арсеналу в Україні. Здійснити таку трансформацію неможливо радянськими методами з використанням колишньої адміністративно-господарської номенклатури.