Нормативний дискурс формування європейської ідентичності - Андрусів, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Формування громадянської ідентичності – складний і
неоднозначний процес. Різні галузі науки, починаючи від психології,
соціальної психології, політології тощо, наголошують на
пріоритетності одних факторів на противагу іншим. Щодо цього
ведуться жорсткі дискусії, які перешкоджають створенню
цілісної теорії ідентичності. У даній статті автор прагне
розглянути процес формування ідентичності через нормативний
дискурс, показавши його переваги та вади у порівнянні з іншими
підходами. Дослідження великою мірою базується на аналізі
державотворчих процесів в Європейському Союзі. У статті
розкривається також значення і вплив норм на процес
формування європейської ідентичності.