Темна матерія у Всесвіті: сучасний стан і проблеми (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 23 вересня 2015 р.) - Штанов, Ю.В. (Вісник НАН України, 2015)
Сукупність даних астрофізичних спостережень вказує на наявність у
Всесвіті особливої субстанції, що проявляє себе лише своєю гравітацією.
Ця невидима і прозора субстанція дістала назву темної матерії. Сучасна
теорія еволюції Всесвіту узгоджується з даними спостережень лише за
умови, що темна матерія складається з частинок досі невідомої природи.
Дослідження властивостей і з’ясування природи темної матерії є одним із
найактуальніших завдань фундаментальної фізики, астрофізики і космології. У цій доповіді ми розповімо, як науковці, у тому числі й в Україні, досліджують властивості темної матерії, які можуть пролити світло на природу цього явища. Совокупность данных астрофизических наблюдений указывает на наличие во Вселенной особой субстанции,
проявляющей себя только своей гравитацией. Эта невидимая и прозрачная субстанция получила название темной материи. Современная теория эволюции Вселенной согласуется с данными наблюдений только при условии, что темная материя состоит из частиц доселе неизвестной природы. Исследование свойств и выяснение природы темной материи является одной из самых актуальных задач фундаментальной физики, астрофизики и космологии. В этом докладе мы расскажем, как ученые, в том числе и в Украине, исследуют свойства темной материи, которые могли бы пролить свет на природу этого явления. The totality of the data of astrophysical observations indicate the presence of a peculiar substance in the universe that
manifests itself only by its gravity. This invisible and transparent substance is called dark matter. The modern theory of
evolution of the universe is consistent with the observational data only provided the dark matter consists of particles of
hitherto unknown nature. Study of the properties and elucidation of the nature of dark matter is one of the most important
problems of fundamental physics, astrophysics and cosmology. In this report, we describe how scientists, including those
in Ukraine, explore the properties of dark matter that might shed light on the nature of this phenomenon.