The Great Famine: Population Losses in Ukraine - Vallin, J.; Mesle, F.; Adamets, S.; Pyrozhkov, S. (Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України, 2009)
У статті представлено нові розрахунки втрат внаслідок голодомору 1932–1933 рр. напідставі даних переписів 1926 та 1939 рр. і даних поточної статистики природного руху населення. Застосовано метод перспективного розрахунку від перепису 1926 року на базі коефіцієнтів народжуваності, смертності й міграції, які мали б місце за відсутності кризи та порівняння отриманого результату з даними перепису 1939 року. В статье представлен новый расчет потерь вследствие катастрофического голода 1932–1933 гг. на основании данных переписей населения 1926 и 1939 гг. Применен метод перспективного расчета от переписи 1926 года на основе коэффициентов рождаемости, смертности и миграции, которые имели бы место в отсутствие кризиса и сравнения полученного результата с данными переписи 1939 года. The new estimates for the Great Ukrainian Famine of 1932–33 “Holodomor” losses are given on the basis of census data 1926 and 1939 and vital statistics. The approach of projecting the 1926 population until 1939 on the basis of fertility, mortality and migration rates that would have prevailed without crisis, and comparing it to the observed 1939 population was implemented.