Колекція штамів мікроорганізмів та ліній рослин для харчової і сільськогосподарської біотехнології - Корховий, В.І. (Вісник НАН України, 2015)
В умовах стрімкого поширення у світі генетично модифікованих рослин
особливої актуальності набуває система їх моніторингу, одним із ключових завдань якої є уніфікація методів досліджень та координація діяльності випробувальних лабораторій. У процесі відпрацювання методів скринінгу, валідації, якісного та кількісного аналізу вмісту генетично модифікованих елементів у насінні, харчових продуктах, сировині дедалі більшу роль відіграє використання колекції штамів мікроорганізмів та ліній рослин для
харчової та сільськогосподарської біотехнології, створеної в ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України». В условиях стремительного распространения в мире генетически модифицированных растений особую актуальность приобретает система их мониторинга, одной из ключевых задач которой является унификация методов
исследований и координация деятельности испытательных лабораторий. В процессе отработки методов скрининга, валидации, качественного и количественного анализа содержания генетически модифицированных элементов в семенах, пищевых продуктах, сырье значительную роль играет коллекция штаммов микроорганизмов и линий растений для пищевой и сельскохозяйственной биотехнологии, созданная в ГУ «Институт пищевой биотехнологии и геномики НАН Украины». The system of monitoring is very important when quantity and volume of cultivating genetically modified plants are
increasing. Effectiveness of function of this system is provided not only by accredited laboratories but also by a sciencemethodology
center the main goal of which is unification of analysis methodology and coordination of diagnostic laboratories.
The performance of this task requires not only equipment, scientifically skilled personnel, but also the collection
of genetic constructions of economically valuable genes for development of methods of screening, validation, detection
quality and quantity content of foreign elements in seeds, foods, feedstock. The Collection of strains of microorganisms
and lines of plants for food and agricultural biotechnology of Institute of food biotechnology and genomics is used for reaching these goals.