Стратегічні напрями забезпечення екологічної та природно-техногенної безпеки України (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 21 жовтня 2015 р.) - Обиход, Г.О. (Вісник НАН України, 2015)
За результатами проведених досліджень розкрито передумови (природні, техногенні та антропогенні) виникнення і поширення загроз екологічній і природно-техногенній безпеці України у регіональному вимірі. Проаналізовано стан середовища життєдіяльності населення України в 2000—2014 рр. за кількістю надзвичайних ситуацій різного походження, чисельністю загиблих і постраждалих та матеріальними збитками. Визначено і розроблено стратегічні напрями забезпечення екологічної та природно-техногенної безпеки регіонів України, серед яких: розвиток нормативно-правової бази та інституціоналізація безпеки, удосконалення систем моніторингу та прогнозування, посилення уваги до проблем безпеки на регіональному рівні, вирішення проблем поводження з відходами, вдосконалення фінансових механізмів гарантування безпеки тощо. По результатам проведенных исследований раскрыты предпосылки (природные, техногенные и антропогенные) возникновения и распространения угроз экологической и природно-техногенной безопасности Украины в региональном измерении. Проанализировано состояние среды жизнедеятельности населения Украины за 2000—2014 гг. по количеству чрезвычайных ситуаций различного происхождения, численности погибших и пострадавших, а также размерам материального ущерба. Определены и разработаны стратегические направления обеспечения экологической и природно-техногенной безопасности регионов Украины: развитие нормативно-правовой базы, институционализация безопасности, совершенствование систем мониторинга и прогнозирования, усиление внимания к проблемам безопасности на региональном уровне, решение проблем обращения с отходами, совершенствование финансовых механизмов обеспечения безопасности и т.п. The study reveals prerequisites (natural, technogenic and man-made) for the emergence and spread of natural-technogenic and environmental threats on the regional dimension. Character of the Ukraine’s population environment is analyzed by the number of emergencies of different origin, by the number of the dead, injured and extent of material damage for 2000—2014. There are identified and developed strategic directions of ensuring environmental and natural-technogenic safety of Ukraine’s regions, including the development of the legal framework and safety institutionalization, the improvement of the monitoring and forecasting systems, closer attention to safety at the regional level, the overcoming of the problems of waste management, the improvement of financial mechanisms to guarantee safety and so on.