Передмова - Панченко, В.Г. (Козацька спадщина, 2008)
Четвертий випуск альманаху є продовженням попередніх напрацювань. Вміщені у ньому матеріали Міжнародної наукової конференції "Україна - Кубань: ретроспектива етнокультурних взаємин" засвідчують як тенденцію до тематичного розмаїття козакознавчих пошуків, так і виходу на щабель формування наукових зв'язків міждержавного рівня.