Kультурантропологічний аспект свята - Погребной, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У даній статті розглядаються властивості унікальності свята в своєму функціональному призначенні в культурі. Констатується, що сучасні культурні форми (розважальна індустрія) беруть на себе компенсаторну функцію, але здатні передавати лише атмосферу свята в результаті позбавляють свято своєї істотної долі специфіки. В результаті стирання кордонів між сакральним і профанним приводить до етичного релятивізму усередині культури. Поряд з цим стверджується, що свято є і унікальним способом ритуально-символічної трансляції особливо значимого для суспільства або індивіда досвіду отримання світолюдської гармонії, тим самим виявляючи свою комунікативну функцію. Ключові слова: свято, будні, культура, сакральний, антропологічний аспект, компенсаторна функція, комунікативна функція. В данной статье рассматриваются свойства уникальности праздника в своем функциональном назначении в культуре. Констатируется, что современные культурные формы (развлекательная индустрия) берут на себя компенсаторную функцию, но способны передавать лишь атмосферу праздника. В результате лишают праздник присущей ему специфики. В результате стирания границ между сакральным и профанным приводит к этическому релятивизму внутри культуры. Также утверждается, что праздник является и уникальным способом ритуально- символической трансляции особенно значимого для общества или индивида опыта получения мирочеловеческой гармонии, тем же подтверждая свою коммуникативную функцию. Ключевые слова: праздник, будни, культура, сакральный, антропологический аспект, компенсаторная функция, коммуникативная функция. This article discusses the unique properties of the festival in its functional purpose in the culture. Is ascertained that the modern cultural forms (entertainment industry) take on the compensatory function, but are able to pass only a holiday atmosphere. As a result, deprive the party of its inherent specificity. As a result of erasing the boundaries between the sacred and the profane leads to ethical relativism within the culture. It is also alleged that the holiday is also a unique way of ritual and symbolic translation is especially meaningful to the community or individual experiences getting mirochelovecheskoy harmony, the same reaffirming its communicative function. Keywords: holiday, weekdays, culture, sacred, anthropological aspect, compensatory function, communicative function.