Внесок Флоренс Найтингейл до теорії та практики статистики - Карчев, Я.Я.; Пантелеєв, В.П. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Вказано головний внесок Флоренс Найтингейл в практичну та теоретичну статистику – леді є новатором використання методів інфографіки в статистиці, вона застосовувала кругові (секторні) діаграми на підставі власноруч зібраних та оброблених даних про втрати та лікування поранених у шпиталях. Використання таких заходів сприяло поліпшенню методичного обслуговування війська. Як експерт Комісії із санітарного стану англійських військових лікарень та шпиталів вона приймала участь у інспекціях шпиталів британського війська у Криму, що зменшило смертність поранених. Наукові методи статистики дозволили розрахувати ефект поліпшення санітарних умов у війську. Вона є співавтором форми статистичних досліджень лікарень. Унікальне поєднання професійної діяльності керівника медичного загону у тиловому шпиталі, участь у перевірках санітарного стану, пропагандистська діяльність сприяли впровадження медичних реформ. Публіцистична діяльність міс Найтингейл впродовж довгих років підтримувала розповсюдження наукового методу статистики у світі. Довіра до офіційної статистики, практичні дії у суспільстві та у державах на підставі даних статистики, а також висока соціальна цінність покладені в основу міжнародного руху статистики. Ключові слова: Флоренс Найтингейл, Кримська війна, медична статистика, кругові (секторні) діаграми, історія статистики, міжнародний рух статистики Указана главный вклад Флоренс Найтингейл в практическую и теоретическую статистику - леди является новатором использования методов инфографики в статистике, она применяла круговые (секторные) диаграммы на основании собственноручно собранных и обработанных данных. Проведенные ею инспекции госпиталей британского войска в Крыму способствовали снижению смертности раненых. Публицистическая деятельность мис Найтингейл на протяжении долгих лет поддерживала распространение научного метода статистики в мире. Ключевые слова: Флоренс Найтингейл, Крымская война, медицинская статистика, история статистики, круговые (секторные) диаграммы The specified main contribution of Florence Nightingale in the practical and theoretical statistics - Lady is a pioneer in the use infographic techniques in statistics, she applied the Polar Area Diagrams (sectors) charts based on manually collected and processed data loss and treating the wounded in hospitals. Using these measures helped to improve methods of service troops. As an expert of the Commission on the health of British military hospitals in the inspections of hospitals British troops in the Crimea, which reduced mortality wounded. Scientific methods allow statistics to calculate the effect of sanitation in the army. She is co-author of statistical figure research hospitals. A unique combination of professional head of the medical unit of the hospital logistic, participating in inspections of sanitary conditions, advocacy contributed to implementation of health reform. Miss Nightingale journalistic activities for many years supported the dissemination of scientific method statistics in the world. Trust in official statistics, practical action in society and in the states on the basis of statistics, and the high social value as a basis of international movement of statistics. Keywords: Florence Nightingale, the Crimean War, medical statistics, Polar Area Diagrams (sectors) charts the history of statistics, international movement of statistics