Драматургічні ситуації та конфлікти у прозі Лариси Денисенко - Клепикова, О.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Авторська мова, з одного боку, суб’єктивна і синхронна, з іншого боку - об’єктивує образи
масової свідомості й проблеми реальності. Тому спосіб редукування погляду на явище, що вже стало
явищем свідомості, ефективно працює на матеріалі авторської концептуальної мови. Трактування
терміну ментальність у когнітивному аспекті як світогляду у формах рідної мови базується на
концептуальному аналізі тексту. Дане дослідження визначається зростаючою роллю когнітивної
лінгвістики, збільшенням кола питань, що перебувають у центрі дослідження вчених: від загальних
теоретичних проблем до опису конкретних концептів. Дослідження засноване на вивченні
концептуальної системи Л.Денисенко. Проведений комплексний аналіз базових поетичних концептів з
метою виявлення самобутності індивідуально-авторських значень базових авторських концептів.
Ключові слова: антропоцентрична парадигма, когнітивна лінгвістика, мислення, концепт, мовна
особистість, дискурс, мовна свідомість, мовна картина світу. Авторский язык, с одной стороны, субъективен и синхронен, с другой - объективирует
образы массового сознания и проблемы реальности. Поэтому способ редуцирования взгляда на явление,
уже ставшее явлением сознания, эффективно работает на материале авторского концептуального
языка. Толкование термина ментальность в когнитивном аспекте как миросозерцания в формах
родного языка базируется на концептуальном анализе текста. Данное исследование определяется
возрастающей ролью когнитивной лингвистики, увеличением круга вопросов, находящихся в центре
исследования ученых: от общих теоретических проблем до описания конкретных концептов.
Исследование основано на изучении концептуальной системы Л.Денисенко. Проведен комплексный
анализ базовых поэтических концептов с целью выявления самобытности индивидуально-авторских
значений базовых авторских концептов.
Ключевые слова: антропоцентрическая парадигма, когнитивная лингвистика, мышление, концепт,
языковая личность, дискурс, языковое сознание, языковая картина мира. The author's language, on the one hand, subjective, and synchronously, on the other - objectifies the
images of mass consciousness and the problems of reality. Therefore, a way to look at reducing the phenomenon
has become a phenomenon of consciousness, works effectively on a material copyright of the conceptual
language. The mentality term interpretation in the linguistic worldview aspect in the forms of the native
language is based on a conceptual text analysis. This study determines the increasing role of cognitive
linguistics, increasing the range of issues at the research scientists view: from the general theoretical problem to
describe specific concepts. The work is based on a study of the conceptual system L. Denisenko. A
comprehensive analysis of the basic poetic concepts with a view to identifying the identity of individual-author
basic concepts.
Keywords: anthropocentric paradigm, cognitive linguistics, thinking, concept, language identity, discourse
language, consciousness, language world.