Порівняння видового складу лишайників територій з різним ступенем техногенного забруднення повітря на південному сході України - Аверчук, А.С. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2009)
При вивченні ліхенофлор трьох міських територій (Донецьк, Шахтарськ, Торез), що зазнають високої антропопресії, які вибирались за показником середньорічної концентрації полютантів у атмосферному
повітрі, було визначено 28 видів лишайників, що відносяться до 16 родів, 9 родин. Отримані дані щодо
розповсюдження лишайників адекватно відображають стан забрудненості атмосферного повітря, що підтверджено інструментальними дослідженнями. Отже, доцільно використовувати лишайники у якості біомаркерів стану забруднення антропогенно трансформованого середовища. The study of the lichenoflora of three urban territories (Donetsk, Shakhtarsk, Torez) with high anthropopression
chosen by the index of average annual concentration of air pollutants yielded 28 species of lichens related to 16
genera, 9 families. The observed data on the spread of lichens adequately reflect the level of air pollution which is
corroborated by instrumental investigation. Thus, it is advantageous to use lichens as biomarkers of pollution for
anthropogenically transformed environments.