Індикація техногенного забруднення середовища із застосуванням мохів - Глухов, О.З.; Машталер, О.В. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2007)
Вперше виявлено видовий склад мохоподібних в екотопах техногенно трансформованого середовища південного сходу України. В якості перспективних тест-видів для проведення локального комплексного моніторингу обрано види моху Bryum argenteum Hedw. та B. caespiticium Hedw. Встановлено, що B. argenteum накопичує більший вміст елементів забруднення, ніж B. caespiticium. Визначено кореляційні зв’язки між показниками забруднення ґрунтів важкими металами та вмістом відповідних елементів у гаметофітах мохів. Розвиток мохоподібних в екотопах техногенно трансформованого середовища є досить інформативним індикатором забруднення середовища, тому вони можуть слугувати адекватними біомаркерами у системі моніторингу за станом середовища. For the first time species composition of bryophytes is determined in ecotopes of technogenously transformed environment of the Ukrainian south-east. Bryum argentum Hedw. and B. caespiticium Hedw. moss species are chosen as perspective test-species for integral local monitoring. It is revealed that B. argentum accumulates more pollution elements as compare to B. caespiticium. Correlative relations between soil heavy metal pollution and the content of the correspond elements in gametophytes of mosses are determined. It is established that development of mosses in ecotopes of thechnogenously transformed environment is a rather informative indicator of the environment pollution. So mosses can serve as adequate bio-marcers in the system of the environment state monitoring.