Возрождение Ислама в эпоху глобальных перемен - Атик, А.А. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Данная статья посвящена изучению феномена исламского возрождения на рубеже XX –
XXI веков. В статье подчеркивается, что данное явление стало следствием всеохватывающего
процесса глобализации, который не мог обойти стороной и исламский мир, затронув его традиционный
уклад и вызвав негативную реакцию, которая проявилась в виде исламского фундаментализма.
Ключевые слова: глобализация, Запад, ислам, культура, ренессанс. Дана стаття присвячена вивченню феномену ісламського відродження на рубежі XX - XXI
століть. У статті підкреслюється, що дане явище стало наслідком всеохоплюючого процесу
глобалізації, який не міг обійти стороною і ісламський світ, торкнувшись його традиційний уклад і
викликавши негативну реакцію, яка проявилася у вигляді ісламського фундаменталізму.
Ключові слова: глобалізація, Захід, іслам, культура, ренесанс. This article is devoted to the study of the phenomenon of Islamic revival at the turn of XX - XXI
centuries. The article stresses that this phenomenon was the result of an inclusive process of globalization,
which could not ignore the Islamic world, affecting its traditional way of life and causing backlash that
manifested itself in the form of Islamic fundamentalism.
Keywords: globalization, the West, Islam, culture, renaissance.