Аналіз соціально-економічного розвитку Дніпропетровської області - Ватченко, О.Б.; Лежньова, А.В.; Фещенко, О.М. (Культура народов Причерноморья, 2013)
В статті обґрунтовано залежність конкурентоспроможності економіки країни від
соціально-економічного розвитку її регіонів. Проведено аналіз динаміки основних показників
економічного та соціального розвитку Дніпропетровської області. На основі проведеного дослідження
запропоновано основні напрямки формування ефективної соціально-економічної політики. Обґрунтовано
доцільність використання запропонованих напрямів поліпшення соціально-економічних показників
регіону лише у взаємодії з налагодженою та дієвою системою реалізації державної регіональної
політики. В статье обоснована зависимость конкурентоспособности экономики страны от
социально-экономического развития её регионов. Проведён анализ динамики основных показателей
экономического и социального развития Днепропетровской области. На основе проведённого
исследования в статье определены основные направления формирования эффективной социально-
экономической политики. Обоснована необходимость использования предложенных направлений
улучшения социально-экономических показателей региона только во взаимодействии с налаженной и
действенной системой реализации государственной региональной политики. The article clarifies the relationship between competitiveness of country economy and socioeconomic
development of regions. Also the analysis of the dynamics of the main indicators of economic and
social development of Dnipropetrovsk region was made. Based on the research the main forming directions of
effective social and economic policies were proposed. As a result it was ascertained that it is expediency to use
the proposed ways of improvement of the socio-economic indicators of the region only in conjunction with
established and efficient implementation of national regional policy.