Трудовые ресурсы туризма Автономной Республики Крым в условиях экономического и демографического кризиса - Карташевская, И.Ф. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Рассмотрены состояние и тенденции кадровой политики в сфере туризма Украины,
нормативно-правовая база, регулирующая эти вопросы. Определена научная новизна исследуемой темы,
которая заключается в том, что вопросы кадровой политики в туризме еще не стали объектом
исследования, несмотря на то, что именно на государственном уровне определяется и формируется
нормативно-правовая база, от которой зависит работа персонала на предприятиях индустрии туризма.
Проблемы рассмотрены на примере подготовки массовых профессий АР Крым, где во всех сферах
туристского комплекса работает 52% трудоспособного населения, однако работа персонала носит
сезонный характер. За годы существования независимого украинского государства не было разработано
ни одной целевой программы, связанной с кадровым обеспечением отрасли. Розглянуто стан і тенденції кадрової політики у сфері туризму України, нормативно-
правова база, що регулює ці питання. Визначено наукова новизна досліджуваної теми, яка полягає в
тому, що питання кадрової політики в туризмі ще не стали об'єктом дослідження, незважаючи на те,
що саме на державному рівні визначається і формується нормативно-правова база, від якої залежить
робота персоналу на підприємствах індустрії туризму. Проблеми розглянуті на прикладі підготовки
масових професій АР Крим, де у всіх сферах туристського комплексу працює 52% працездатного
населення, однак робота персоналу носить сезонний характер. За роки існування незалежної української
держави не було розроблено жодної цільової програми, пов'язаної з кадровим забезпеченням галузі.
Ключові слова: туризм, трудові ресурси туризму, кадрова політика в сфері туризму. Activation of redistribution of resources among economic sectors. Absence of targeted financing of
science and scientific projects in tourism. Low level of professional preparation of the state administration’s
employees.
Author offers approaches that allow adapting SICTA, developed by the WTO, to Ukraine. Results of the research
show that the share of tourism in the overall volume of the services provided is twice as thought. Except that,
results that are calculated by the method provided are comparable to those in neighboring and competing
countries. In 2012 new forms of reporting are presented by the State Statistical Service of Ukraine. New form of
collecting primary data will help improve statistical reporting in tourism and make another step toward
European integration.