Податковий аналіз: зміст та особливості розвитку - Барабаш, Н.С.; Никонович, М.О. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Обґрунтовано необхідність здійснення податкового аналізу. Запропонована методика
здійснення податкового аналізу. Поетапне здійснення податкового аналізу забезпечить постійний
моніторинг механізму, умов оподаткування, оцінку їх справедливості та ефективності, розрахунок
впливу різних факторів на стан податкових розрахунків та досягнення їх оптимізації. У статті
запропоновано методичні підходи до здійснення податкового аналізу, що охоплюють аналіз
абсолютного податкового навантаження підприємства, аналіз відносного податкового навантаження
підприємства, аналіз заборгованості підприємства за податками і зборами, аналіз упущених вигод
мінімізації податкових платежів. Обоснована необходимость проведения налогового анализа. Предложена методика
проведения налогового анализа. Поэтапное проведение налогового анализа обеспечит постоянный
мониторинг механизма, условий налогообложения, оценку их справедливости и эффективности, расчет
влияния различных факторов на состояние расчетов и достижение их оптимизации. В статье
предложена методика проведения налогового анализа, включающая анализ абсолютной налоговой
загрузки предприятия, анализ относительной налоговой загрузки предприятия, анализ задолженности
предприятия по налогам и сборам, анализ неиспользованных выгод минимизации налоговых платежей. Actualisation of the problems lifted in article, proves to be true conditions of development of tax
system of Ukraine, causing occurrence in subjects of managing of problems of a choice of tax strategy. The
decision of such problems is assigned to carrying out of the tax analysis as basic tool of maintenance of effective
tax management. Necessity of carrying out of the tax analysis is proved. The technique of carrying out of the tax
analysis is offered. Stage-by-stage carrying out of the tax analysis will provide constant monitoring of the
mechanism, taxation conditions, an estimation of their justice and efficiency, calculation of influence of various
factors on a status of calculations and achievement of their optimisation. In article the technique of carrying out
of the tax analysis, switching on the analysis of absolute tax loading of the enterprise, the analysis of relative taxloading of the enterprise, the analysis of debts of the enterprise for taxes and tax collections, the analysis of not
used benefits of minimisation of tax payments is offered.