Феномен глобалізації в сучасній культурі - Доброєр, Н.В (Культура народов Причерноморья, 2013)
Стаття присвячена визначенню культурологічного змісту, специфікі, сутністі глобалізації
як феномена культури. Також розкриттю атрибутивних характеристик поняття «глобалізація»,
культурологічних аспектів в сучасних концепціях глобалізації.
В роботі простежена історія становлення поняття «глобалізація» в культурологічному просторі,
виділена концептуальна еволюція теорій глобалізації. Також продемонстровано процес глобалізації в
процесах сучасній культури. З трьох напрямів теорій глобалізації, було зроблено акцент на третьому –
дискурс віртуалізації, та пояснено, як реалізується процес глобалізації у віртуальній реальності.
Визначено механізми і форми впливу глобалізації на ціннісно–нормативні основи національних культур,
на можливості культурної ідентифікації. Статья посвящена определению культурологического содержания, специфики, сущности
глобализации как феномена культуры. Также раскрытию атрибутивных характеристик понятия
«глобализация», культурологических аспектов в современных концепциях глобализации.
В работе прослежена история становления понятия «глобализация» в культурологическом
пространстве, выделенна концептуальная эволюция теорий глобализации. Также продемонстрирован
процесс глобализации в процессах современной культуры. С трех направлений теорий глобализации, был
сделан акцент на третьем – дискурс виртуализации, и объяснено, как реализуется процесс глобализации
в виртуальной реальности. Определены механизмы и формы влияния глобализации на ценностно–
нормативные основы национальных культур, на возможности культурной идентификации. This article is devoted to the definition of cultural content, specificity, essence of globalization as a
phenomenon of culture. Also disclosed attributive characteristics of "globalization", cultural aspects in modern
concepts of globalization.
This paper examines the historical attitude of "globalization" in culturological space allocated conceptual
evolution of theories of globalization. Also shown in the globalization process in modern culture. Of the three
areas of theories of globalization, it focuses on the third – the discourse of virtualization and explains how
globalization is realized in virtual reality. The mechanisms and forms of globalization on the value–normative
foundations of national cultures, the possibility of cultural identification.
Theoretical and practical significance of the study determined expandable theoretical representation in culture–
philosophy associated with problems of the dynamics of intercultural communication, globalization. Summary of
findings and can be used for further study of the problem of global cultural space. The results can be used by
historians, philosophers, sociologists, cultural studies, political scientists and other researchers engaged in
reflection of cultural phenomenon.