Позасистемний синтаксичний зв’язок (переорієнтація, юкстапозиційний зв’язок, деформація) - Попова, І.С. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Стаття присвячена дослідженню особливостей позасистемного синтаксичного зв’язку,
пов’язаного з недетермінованістю характеру синтаксичної залежності компонентів мовленнєвого
ланцюга. Описано такі його вияви: переорієнтацію, за якої напрямок залежності одного компонента
синтагми від іншого визначає контекст; юкстапозиційний зв’язок, коли формально не виражені
лексико-граматичні відношення між компонентами фразеологізованих конструкцій; деформацію з її
змінними відношеннями між визначуваним і визначальним. Статья посвящена исследованию особенностей внесистемной синтаксической связи,
обусловленной недетерминированностью характера синтаксической зависимости компонентов речевой
цепи. Описаны такие ее проявления: переориентация, при которой направление зависимости одного
компонента синтагмы от другого определяет контекст; юкстапозиционная связь, когда формально не
выражены лексико-грамматические отношения между компонентами фразеологизованных
конструкций; деформация с ее переменными отношениями между определяемым и определяющим. The article explores the characteristics of one of the most common and widespread kinds of out-ofsystem
syntactic link due to the nature of syntactic dependence non-determination components of speech chain,
when between the components of some construction can not establish a predicate or coordinative nor
subordinative relations. Reorientation, yukstaposition link and deformation are also described. For example,
reorientation, depending on the direction in which one component from another syntagma sets the context;
yukstaposition link when not formally expressed lexical and grammatical relations between components of
phraseological structures; deformation with its variable relations between the determined and decisive.