Аналіз методичних підходів оцінки стану і рівня забеспечення системи економічної безпеки підприємства - Воропай, В.А. (Культура народов Причерноморья, 2013)
На основі аналізу літературних джерел щодо забезпечення економічної безпеки підприємства
систематизовано методичні підходи до її визначення та оцінки рівня. Визначено переваги та недоліки
існуючих методичних підходів з метою розробки концептуальних підходів для визначення та
впровадження системи економічної безпеки підприємств залізничного транспорту з урахуванням
основних особливостей їх діяльності.
Проаналізовані існуючи методичні підходи щодо оцінки системи економічної безпеки підприємства
дозволили умовно об’єднати їх у такі основні групи: індикаторний підхід; підхід оцінки стану
фінансової складової діяльності підприємства; підхід заснований на прогнозуванні банкрутства;
програмно-цільовий підхід; ресурсно-функціональний підхід; системний підхід; підхід на основі
використання економіко-математичних методів та моделей; підхід на основі використання методу
експертних оцінок; інші. Коротко охарактеризовано суть вищезгаданих методичних підходів оцінки
стану та рівня економічної безпеки підприємства. У статі показано, що підприємство може виходячи
зі своєї специфіки використовувати проаналізовані підходи в цілому, або окремі показники. На основе анализа литературных источников по оценке экономической безопасности
предприятия систематизированы методические подходы к ее определению и оценки уровня. Определены
преимущества и недостатки существующих методических подходов, что позволит разработать
концепцию определения и внедрения системы экономической безопасности предприятий
железнодорожного транспорта с учетом основных особенностей их деятельности.
Проанализированные существующие методические подходы к оценке системы безопасности
предприятия позволили условно объединить их в следующие основные группы: индикаторный подход;
подход оценки состояния финансовой деятельности предприятия; подход основанный на
прогнозировании банкротства; программно-целевой подход; ресурсно-функциональный подход,
системный подход; подход на основе использования экономико-математических методов и моделей;
подход на основе использования метода экспертных оценок, другие. Кратко охарактеризованы
вышеназванные методические подходы оценки состояния и уровня экономической безопасности
предприятия. В статье показано, что предприятие может исходя из своей специфики использовать
проанализированные подходы в целом или отдельные показатели. На основе анализа литературных
источников по оценке экономической безопасности предприятия систематизированы методические
подходы к ее определению и оценки уровня. Определены преимущества и недостатки существующих
методических подходов, что позволит разработать концепцию определения и внедрения системы
экономической безопасности предприятий железнодорожного транспорта с учетом основных
особенностей их деятельности. Based on analysis of the literature to assess the economic security systematic methodological
approach to its definition and assessment of the level. Identify the advantages and disadvantages of existing
methodological approaches in order to develop the concept definition and implementation of the economic
security of rail transport with the main features of their activities. Analyzed the existing methodological approaches to the assessment of the security company have allowed
conditionally merge them into the following main groups: the indicator approach, the approach assessment of
financial activity, an approach based on the prediction of bankruptcy, target-oriented approach, resourcefunctional
approach, system approach, an approach based on the use of economic-mathematical methods and
models; approach based on the method of expert estimates, other. A brief description of the above
methodological approaches and assessment of the level of economic security. The article shows that the
company may on the basis of their specific use approaches analyzed as a whole or individual performance.
Based on analysis of the literature to assess the economic security systematic methodological approach to its
definition and assessment of the level. Identify the advantages and disadvantages of existing methodological
approaches in order to develop the concept definition and implementation of the economic security of rail
transport with the main features of their activities.