Розвиток гронової листовійки в умовах 2013 року - Мурадян, О.Л. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Одним із основних шкідників, які завдають значний економічний збиток виноградним
насадженням країни, являється гронова листокрутка (Lobesia botrana). Шкідник широко
розповсюджений у всіх зонах виноградарства і, пошкоджуючи генеративні органи куща, завдає
істотної шкоди винограду, на 25–30% знижує врожай і погіршує його якості. У статті розглянута
біологія розвитку гронової листовійки. Наводяться дані розвитку шкідливих поколінь гронової
листовійки на виноградній рослині. Представлена динаміка чисельності шкідника в умовах року. Одним из основных вредителей, наносящих большой экономический ущерб виноградным
насаждениям страны, является гроздевая листовертка (Lobesia botrana). Вредитель широко
распространен во всех зонах проявленного виноградарства и, повреждая генеративные органы куста,
наносит существенный ущерб винограду, на 25–30% снижая урожай и ухудшая его качество. В статье
рассмотрена биология гроздевой листовертки. Приводятся данные развития вредоносных поколений
гроздевой листовертки на виноградном растении. Представлена динамика численности вредителя в
условиях года. One of the main pests that cause great economic losses vineyards country is grapevine moth (Lobesia
botrana). Pest widely distributed in all areas of viticulture and manifested by damaging reproductive organs
bush materially prejudicial grapes, 25–30% yield and reducing degrading its quality. Studying the dynamics of
summer butterflies grozdevoy budworm population density is determined, as well as the timing of caterpillars
and the optimal timing implementing protective measures.
The article describes the biology of the grapevine moth (Lobesia botrana). The data of the evolution of malicious
generations grapevine moth on grape plants. Shows the dynamics strength of pest conditions in the year.