Основні стратегічні завдання випереджаючого розвитку автотранспортної інфраструктури України - Шевчук, Я.В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
У статті досліджено взаємозв’язок між забезпеченістю території автотранспортною
інфраструктурою та економічним розвитком. Побудовано кореляційну залежність валового
регіонального продукту від щільності доріг з твердим покриттям в розрізі областей, кореляційну
залежність приведеного ВВП від щільності доріг європейських країн, кореляційну залежність чистих
величин ВВП від щільності доріг європейських країн, кореляційну залежність ВВП на душу населення від
щільності доріг європейських країн та кореляційну залежність ВРП на душу населення областей від
щільності доріг на 1000 мешканців. Проаналізовано підходи до розвитку периферійних регіонів та
автотранспортних мереж в Україні. В статье исследовано взаимосвязь между обеспеченностью территории
автотранспортной инфраструктурой и экономическим развитием. Построена корреляционная
зависимость валового регионального продукта от плотности дорог с твердым покрытием в разрезе
областей, корреляционную зависимость приведенного ВВП от плотности дорог европейских стран,
корреляционную зависимость чистых величин ВВП от плотности дорог европейских стран,
корреляционную зависимость ВВП на душу населения от плотности дорог европейских стран и
корреляционную зависимость ВРП на душу населения областей от плотности дорог на 1000
обитателей. Проанализированы подходы к развитию периферийных регионов и автотранспортных
сетей в Украине. The article examines the relationship between the supply of territory Transport infrastructure and
economic development. Powered correlation dependence of the gross regional product of the density of paved
roads in terms of regions, the reduced correlation dependence on the density of roads GDP of European
countries, the net values of correlation dependence on the density of roads GDP of European countries, the
dependence of the correlation of GDP per capita on the density of roads of European countries and the
correlation dependence of GRP per capita areas the density of roads per 1,000 inhabitants. The approaches to
the development of peripheral regions and motor networks in Ukraine.