Особливості консервації основних засобів в сільскогосподарських підприємствах - Коваль, І.В.; Плакса, Ю.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
В статті розглянуті особливості консервації основних засобів в сільськогосподарських
підприємствах, умови і порядок її проведення. Проаналізовані нормативно-правові документи, які
стосуються цієї проблеми. Результати аналізу, підтверджують той факт, що обмежень за умовами,
при яких можна здійснити консервацію основних засобів не існує, тому підприємства, керуючись
доцільністю, мають право вирішувати це питання на свій розсуд.
Приведений алгоритм проведення консервації основних засобів, дано техніко-економічне обгрунтування
консервації об'єктів. За допомогою зіставлення вітчизняних П(С)БО і МСБО, виявлені відмінності
відносно амортизації законсервованих об'єктів основних засобів. Описаний бухгалтерський і податковий
облік законсервованих основних засобів. З метою раціональної організації облікових робіт і підвищення
інформативності внесені пропозиції відносно вдосконалення аналітичного обліку законсервованих
об'єктів основних засобів. В статье рассмотрены особенности консервации основных средств в
сельскохозяйственных предприятиях, условия и порядок ее проведения. Проанализированы нормативно-
правовые документы, которые касаются этой проблемы. Результаты анализа, подтверждают тот
факт, что ограничений по условиям, при которых можно осуществить консервирование основных
средств не существует, поэтому предприятия, руководствуясь целесообразностью, имеют право
решать этот вопрос по своему усмотрению.
Приведен алгоритм проведения консервации основных средств, дано технико-экономическое
обоснование консервирования объектов. При помощи сопоставления отечественных П(С)БУ и МСБУ,
выявлены отличия относительно амортизации законсервированных объектов основных средств. Описан
бухгалтерский и налоговый учет законсервированных основных средств. С целью рациональной
организации учетных работ и повышения информативности внесены предложения относительно
совершенствования аналитического учета законсервированных объектов основных средств. In the article the features of preservation of the fixed assets are considered in agricultural
enterprises, terms and order of its leadthrough. Normative-legal documents which touch this problem are
analysed. Results of analysis, confirm circumstance that limitations on terms at which it is possible to carry out
canning of the fixed assets does not exist, therefore enterprises, following expedience, have a right to decide this
question at own discretion.
The algorithm of leadthrough of preservation of the fixed assets is resulted, the feasability study of canning of
objects is given. Through comparison of domestic P(Ñ) BU and MSBU, differences are exposed in relation to
depreciation of laid-up objects of the fixed assets. The book-keeping and tax account of the laid-up fixed assets is
described. With the purpose of rational organization of registration works and increase of informing brought in
suggestion in relation to perfection of the analytical accounting of laid-up objects of the fixed assets.