Теоретичні основи прогнозування впливу суб’єктів реалізації фіскальної функції держави на економічну безпеку підприємств на засадах еволюційної теорії - Рудніченко, Є.М. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті досліджується проблема застосування основних положень еволюційної теорії для
прогнозування впливу суб’єктів реалізації фіскальної функції держави на економічну безпеку
підприємств. Підкреслено актуальність дослідження взаємодії суб’єктів господарювання у межах
існування певної групи економічних суб’єктів – «екологічної ніші» та трансформація їх взаємовідносин
як з суб’єктами зовнішнього впливу, так і всередині зазначеного об’єднання (популяції). Запропоновано
двохетапний аналіз впливу суб’єктів реалізації фіскальної функції на підприємство: аналіз й
прогнозування впливу таких суб’єктів на екологічну нішу суб’єкта господарювання, та безпосередній
аналіз впливу суб’єктів реалізації фіскальної функції на окреме підприємство. В статье исследуется проблема применения основных положений эволюционной теории
для прогнозирования влияния субъектов реализации фискальной функции государства на экономическую
безопасность предприятий. Подчеркнуто актуальность исследования взаимодействия хозяйствующих
субъектов в рамках существования определенной группы экономических субъектов - «экологической
ниши» и трансформация их взаимоотношений как с субъектами внешнего воздействия, так и внутри
указанного объединения (популяции). Предложен двухэтапный анализ влияния субъектов реализации
фискальной функции на предприятие: анализ и прогнозирование влияния таких субъектов на
экологическую нишу предприятия, и непосредственный анализ влияния субъектов реализации
фискальной функции на отдельное предприятие. The problem of usage of evolution theory main concepts to forecast the impact of agents of state
fiscal function implementation on enterprises economic security is researched. The topicality of research of
economic entities interaction in some existing group of economic subjects – ecological niche – is shown.
Transformation of their interrelations with agents of external environment and inside the population is shown.
The two-stages analysis of impact of agents of fiscal function implementation on an enterprise is proposed:
analysis and forecasting of impact of such agents on the ecological niche for economic entity and direct impact
of agents of fiscal function implementation on the single enterprise.