Прогнозування успішності та економічної перспективності інтродукції видів квітниково-декоративних рослин родини макових (Papaveraceae Juss.) у Лісостеп та Полісся України - Музичук, Г.М.; Горай, Г.О.; Шевера, М.В. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2008)
Опрацьовано нові підходи інтегрованої оцінки перспективності інтродукції квітниково-декоративних
рослин родини макових (Papaveraceae Juss.). Для більш як 50 видів із широким діапазоном пристосованості
(зі 177 проаналізованих) прогнозується висока успішність інтродукції в поєднанні з економічною
перспективністю. 49 високоцінних для галузі видів вимагатимуть дотримання спеціального режиму
вирощування. Значна кількість рослин цієї родини (понад 40 видів) з високим рівнем придатності до умов
району інтродукції за біолого-екологічними показниками, але малоперспективних з економічної точки
зору, є резервом для інтродукційної роботи більш віддаленого майбутнього, при досягненні певного рівня
насичення асортименту за рахунок об’єктів, які становлять найвищу цінність для поточного періоду. Понад
10 видів із числа найбільш привабливих новизною та екзотичністю, прогнозуються як проблемні для
вирощування в умовах вибраних зон. Пошук шляхів їх успішної інтродукції становить великий науковий
інтерес, але пов’язаний із деяким ризиком щодо отримання позитивних результатів. За виключенням
повністю натуралізованих в антропогенних та напівприродних екотопах та широко поширених Papaver
rhoeas та Chelidonium majus, а також спорадично поширених в антропогенних екотопах Glaucim
corniculatus та P. argemone, майже відсутні види, які становлять загрозу флористичному різноманіттю
досліджених регіонів. New approaches for the integrated estimation of the perspectivity of introduction of the Papaveraceae family
(Papaveraceae Juss.) ornamental plants have been developed. For more than 50 species with the wide range of
adaptability (from 177 species involved in the analysis) the high success of introduction in a combination with
the economic prospect is predicted. 49 highly valuable species for the Ukrainian horticulture are defined as the
requiring developments the special regime of cultivation. The significant amount of plants of this family (more than
40 species) with the high level of suitability to the conditions of the area of introduction, but have little perspective
from the economic point of view, is the reserve for the introduction works in the more distant future, when certain
saturation of assortiment, due to the objects, interesting for the current period, will be reached. Over 10 species,
from among the most attractive by novelty and by exotic, are predicted as problematic for the cultivation under
the conditions of the selected zones. The search for the ways of their successful introduction is of great scientific
interest, but it is connected with the certain risk as for obtaining positive results. Except for completely naturalized
on anthropogenic and seminatural ecotopes, and widely widespread Papaver rhoeas and Chelidonium majus, and
also noted in anthropogenic ecotopes Glaucim corniculatus and P. argemone, species which can make threat to a
floristic variety in the regions are almost absent.