Монументальний живопис Ю. Клевера у Фороському палаці О. Кузнєцова: художні особливості і проблема синтезу - Виноградов, В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Виноградов В. Монументальний живопис Ю. Клевера у Фороському палаці О. Кузнєцова:
художні особливості і проблема синтезу. У статті розглядаються художні особливості живописних
творів Ю. Клевера в інтер’єрі палацу О. Кузнєцова у Форосі. Композиції академіка живопису
представляють не кримські пейзажі, їхня художньо–образна мова співзвучна архітектурі палацу, що
був створений у стилі російського класицизму. Досліджується вплив компліметарності площин
живопису і архітектури на монументалізацію живописних творів і синтез мистецтв. Розглядаються
також особливості техніки виконання живописних композицій. Виявляється характерна для академізму
постановка джерел освітлення у пейзажах, що впливає на сприйняття глибини простору у композиціях.
Поєднання архітектури і живопису яскраво проявляє проблему синтезу мистецтв. У статті
розглядаються особливості синтезу живопису і архітектури палацу у нюансному і контрастному
виявах. Визначаються особливості живописних творів, що впливають на позитивний характер синтезу. Виноградов В. Монументальная живопись Ю. Клевера в Форосском дворце А. Кузнецова:
художественные особенности и проблема синтеза. В статье рассматриваются художественные
особенности живописних призведений Ю. Клевера в интерьере дворца А. Кузнецова в Форосе.
Композиции академика живописи представляют не крымские пейзажи, их художественно–образный
язык созвучен архитектре дворца, созданного в стиле русского классицизма. Исследуется влияние
соразмерности, комплиментарности плоскостей живописи и архитектуры на монументализацию
живописных произведений и синтез искусств. Исследуются также особенности техники выполнения
живописных композиций. Выявляется характерная для академизма постановка источников освещения в
пейзажах, которая влияет на восприятие глубины пространства в композициях.
Сочетание архитектуры и живописи ярко проявляет проблему синтеза искусств. В статье
раскрываются особенности синтеза живописи и архитектуры дворца в их нюансном и контрастном
проявлениях. Рассматриваются особенности живописных произведений, способные повлиять на
позитивный характер синтеза. Viktor Vynohradov. Murals of Y. Klever in Kuznetsov’s Foros palace: art features and synthesis
problem. This article discusses features of the picturesque artworks of Y. Klever in interior decorating of
Kuznetsov’s Foros palace. Compositions of academician of painting are not Crimean landscapes their artistic
and figurative language in tune with the architectural style of Russian classicism of yard. The article examines
the impact of proportionality, complementarity planes of painting and architecture monumentalization paintings
and synthesis of the arts. We also study features oil paintings technology implementation, detectes characteristic
of academic production of light sources in the landscapes, which affects the perception of depth in the
composition.
The combination of architecture and painting vividly shows the problem of synthesis of the arts. The article
describes the features of synthesis of art and architecture of the palace in their nyuansnom and contrasting
manifestations. The features paintings that could affect the positive synthesis.