Основні недоліки фінансового планування на українських підприємствах - Каламбет, К.М.; Якунькіна, Ю.О. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Проаналізовано підходи щодо визначення сутності фінансового планування. Зазначено, що
фінансове планування є важливим елементом корпоративного планового процесу і має за мету
забезпечення відповідності між існуючими і доступними джерелами фінансових ресурсів і потреби в
них, визначення конкретних напрямків їхнього використання для досягнення очікуваних результатів
функціонування підприємства. Показано бюджетування, як складову частину процесу планування на
підприємстві.
Визначено основні недоліки фінансового планування на підприємстві. Запропоновано наступну
структуру сучасного фінансового плану підприємства: прогнозні форми балансу, звіту про прибутки і
збитки, звіту про джерела і використання грошових коштів; обсяги інвестицій; опис стратегій
підприємства.
Визначено основні напрямки удосконалення фінансового планування на підприємстві. Проанализированы подходы к определению сущности финансового планирования. Отмечено,
что финансовое планирование является важным элементом корпоративного планового процесса и
имеет целью обеспечение соответствия между существующими и доступными источниками
финансовых ресурсов и потребности в них, определение конкретных направлений их использования для
достижения ожидаемых результатов функционирования предприятия. Показано бюджетирования, как
составную часть процесса планирования на предприятии.
Определены основные недостатки финансового планирования на предприятии. Предложено следующую
структуру современного финансового плана предприятия: прогнозные формы баланса, отчета о
прибылях и убытках, отчета об источниках и использовании денежных средств; объемы инвестиций,
описание стратегий предприятия.
Определены основные направления совершенствования финансового планирования на предприятии. The approaches to determine the nature of financial planning. Indicated that financial planning is an
essential element of the planning process and corporate aims to ensure consistency between existing and
available sources of funding and need, identify specific areas of their use to achieve the expected results of the
enterprise.
It is noted that the problem of the use of financial planning at Ukrainian enterprises in an uncertain external
environment remains unsolved due to the lack of serious theoretical research methodology for strategic
planning, inability to use already developed methods and approaches to operational and tactical financial
planning, obtaining adequate predictive values of key indicators of financial and economic activities and
building on their basis the actual plans.
Displaying budgeting as part of the planning process in the company. The main disadvantages of financial
planning at the enterprise. A structure like the modern enterprise financial plan: projected form balance sheet,
income statement, statement of source and use of funds, the amount of investment; description of strategies of the
company. The main directions of improving financial planning company.